Comunicar és seduir

La finalitat última de la comunicació és la venda.

Quan comuniquem volem ensenyar el millor de nosaltres, volem seduir als nostres públics per convèncer-los de que ens comprin, ens triïn, ens votin o se sumin a la nostra causa.

Però no existeix un públic universal. Els nostres receptors són diversos, i és en funció de les seves diferències que cal modular els missatges que els emetem.

Tenim un producte que pensem universal. L’utilitzen homes i dones, joves i grans, solitaris i gregaris, urbans i rurals, de platja i de muntanya, empredors i assalariats…

Cadascun d’aquests segments de públic se sent interessat i atret per coses diferents. Pensem en una fàbrica de licors que vol expandir-se cap a nous mercats: una noia de 25 anys que viu al Pallars i a qui li agraden les festes majors estarà atenta a coses radicalment diferents a les que ho estarà a un padrí que viu a Girona i a qui li agrada jugar a les cartes amb els amics; un membre de la colla castellera de Vilafranca i la Geltrú té interessos radicament diferents als d’un cuiner que vol afalagar als seus clients; un turista no vol el mateix que un empresari del sector de la distribució, i un comercial necessita informació diferent a la d’un periodista gastronòmic.

Nosaltres som un, però hem de modular què expliquem i com ho fem en funció dels diferents públics, segmentar-los el màxim possible, i crear continguts adaptats als seus interessos. La creació de continguts i ser proactius en la transmissió d’informacions és bàsic per a l’assoliment dels nostres interessos.

També la tria i la combinació de canals és imprescindible per fer-nos sentir. Tenim la tendència a pensar que amb una web i la gestió de les xarxes socials ja n´hi ha prou, que hi arribarem al públic universal. I si, són importants, no hi ha dubte. Però també ho és la nostra presència als mitjans de comunicació, crear un reportatge i “vendre’l” a la televisió; el prestigi de llegir una entrevista al nostre CEO en un diari econòmic; una targeta i una encaixada de mans a una fira del sector; un catàleg bonic,  i un comercial alineat amb els nostres valors.

La suma de tots ells, la coherència entre què som i què diem que som, l’adaptació del llenguatge i dels tons, la creativitat i la constància, són elements de seducció. Utilitzem-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *